Google Cardboard är fattigmannens virtual reality. Det är en VR-hjälm gjord i kartong, som du viker ihop och sedan fäster din smartphone i, för att köra speciella Cardboard-appar. Jag ska inte sticka under stol med att jag hade rätt låga förhoppningar när jag kämpade med att vika ihop min Google Cardboard Pro.
Google Cardboard Pro kommer i form av ett bit kartong som är skuren och falsad för att kunna vikas ihop till något som påminner om en vanlig VR-hjälm. Det sitter två plastlinser där du ska ha ögonen, och din smartphone placerar du längst fram. Du kan fästa den med ett gummiband. Efter en stund med min nya VR-hjälm framför ögonen är jag dels lite yr men främst imponerad.
Virtuel Reality (eller virtuell verklighet på svenska) är väldigt hett nu. Igen. I början av 90-talet var det också väldigt hett, men då var tekniken före sin tid. Datorerna klarade inte av det speciellt bra och resultatet var inte mycket att hurra för. Begreppet fick dock genomslag inom populärkulturen – böcker av William Gibson och filmen Gräsklipparmannen baserad på en Steven King-bok är två exempel.
Idag har tekniken kommit ifatt, och det är många tillverkare av hårdvara som bygger olika VR-glasögon eller -hjälmar. (Se bild till höger: Oculus Rift VR-hjälm.)
Man håller för fullt på att skapa applikationer och hitta användningsområden. De kostar fortfarande en hel del.
Och det är här Google kommer in i bilden med sin Cardboard – ett par ”glasögon” i papp som kombineras med en smartphone och speciella appar för att erbjuda virtuell verklighet för en ringa summa.
Roliga Prylar skickade över ett exemplar av Google Cardboard Pro till mig. Förutom Pro-modellen, som kostar 199 kronor, har man även den vanliga Cardboard för 149 kronor. Pro-modellen är bättre gjord, kommer med ett band för att fästa VR-hjälmen på ditt huvud, har stöd för iPhone och har en NFC-tagg för att köra igång Googles egna Cardboard-app.
Google Cardboard Pro är ett prisvänligt alternativ för dig som inte vill betala en massa för en traditionell virtual reality-hjälm, utan först vill prova lite. Cardboard ser inte mycket ut för världen men i praktiken fungerar det förvånansvärt bra.
Bäst på Android, men iOS funkar
Nu finns Googles egna app bara för Android. Även om Cardboard Pro fungerar för iOS, finns det inte många appar att välja mellan. Tyvärr har jag för tillfället ingen Android-smartphone för test, utan fick använda min iPhone 6. Har du en Android-mobil kommer din upplevelse att bli bättre, för det finns gott om appar.
Till iOS finns det ett par olika appar att välja mellan. Sök efter ”google cardboard” på App Store så hittar du en handfull. Dinosaurs Everywhere är en bra start – det är en simpel app som använder kameran för att göra så att du ser det framför det även när du har VR-hjälmen på dig, och sedan placerar appen ut en massa vandrande dinosaurier överallt. Det är banalt men coolt. Se till att aktivera Cardboard-funktionen.
iOS-appen Dinosaurs Everywhere är en enkel test av hur det fungerar med virtuell verklighet och Google Cardboard. Det finns några fler iOS-appar, men bäst utbud är det till Android.
Rent tekniskt fungerar apparna genom att dela skärmpen vertikalt och visa två bilder – för höger respektive vänster öga. Du ser bilderna via de linser som sitter i Cardboard-hjälmen. Faktum är att det fungerar oväntat bra.
Det sitter en slags magnetkontakt på ena sidan, som appar reagerar på när du drar neråt. Annars fungerar gränssnitt i appar ofta genom att du tittar rakt på menyvalen i en sekund, och då väljs de.
Faktiskt en riktigt imponerande papplåda!
Google Cardboard ser rätt tragisk ut när den levereras. Det är en bit kartong och ett gummiband. Men när du väl vikt ihop konstruktionen (av någon anledning följde det inte med instruktioner, men det finns att googla fram videor) och börjar använda den lär du bli imponerad. Med tanke på hur produkten är gjord fungerar det riktigt bra.
Google Cardboard Pro är lite mer stabil än den billigare modellen, och det finns en NFS-tagg som hjälper dig att köra igång Googles app för Cardboard (vilket bara fungerar på Android och med mobiler som har NFC-stöd).
Det krävs rätt mycket för att en luttrad gammal IT-räv som undertecknad ska höja ögonbrynet. Google Cardboard är dock väldigt cool. Det är förmodligen inget du kommer använda varje dag, men det är värt pengarna för att leka, spela och visa kompisar. Jag ska försöka få tag på en Android-smartphone och testa appar där också. Utbudet är som sagt betydligt bättre på Android än iOS.
Om du är händig kan du skapa en egen Cardboard genom att följa Googles instruktioner om hur du bygger en.